Home » Știință » Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?

Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?

Publicat: 04.11.2024

Preferi o ceapă feliată în locul uneia tăiate cubulețe? Sau poate ai simțit întotdeauna că un măr e mai gustos când e tăiat în bucăți decât întreg. Pare greu de crezut că aromele alimentelor se schimbă în funcție de cum le tai, dar știința sugerează că ar putea exista un adevăr în asta.

Pentru a înțelege de ce aromele alimentelor se schimbă în funcție de cum le tai, trebuie mai întâi să facem distincția între gust și aromă. Gustul este un simț și implică receptorii specializați (papilele gustative) de pe limbă. Aroma, pe de altă parte, poate implica mai multe senzații; încă se dezbate care anume sunt acestea, dar majoritatea oamenilor sunt de acord că mirosul este la fel de important ca gustul.

Diferența de miros în funcție de modul în care este tăiat un aliment este unul dintre factorii care pot explica de ce anumite alimente pot părea mai mult sau mai puțin gustoase pentru cineva, iar acest lucru ține de chimie.

Cum sunt schimbate chimic aromele alimentelor prin tăiere?

„Dacă tai o ceapă sau un cățel de usturoi, eliberezi o enzimă numită alinază, care produce mirosul tipic înțepător al cepei sau al usturoiului, miros care nu există atunci când este alimentul este intact”, a explicat dr. Charles Forney, cercetător la Agriculture and Agri-Food Canada.

„Reacția enzimatică formează aroma, astfel că, cu cât (alimentul) este tăiat mai mărunt, cu atât va fi eliberată mai multă aromă”, spune expertul, citat de IFL Science.

Acest lucru poate însemna că papilele tale gustative sunt expuse la substanțele chimice încă din primul moment când muști din usturoi sau ceapă, în loc să fie eliberate treptat pe măsură ce mesteci.

Cu toate acestea, nu este vorba doar despre chimie. Unii experți consideră că textura are un rol în percepția aromei.

Forma alimentelor are un rol important

„Dacă pui în gură o legumă mai rotundă, mintea ta se va gândi în general la ceva mai suculent. Ceva tăiat în cuburi va fi puțin mai crocant, cu margini ascuțite, și va da impresia de ceva mai dur. Mintea ta va percepe o aromă plăcută dacă textura este mai fină”, a declarat Brendan Walsh, decanul artelor culinare la Culinary Institute of America.

Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că așteptările noastre legate de gustul sau aroma unui aliment înainte de a-l consuma ar putea influența experiența aromatică, adică forma unui aliment, în funcție de cum este tăiat, ar putea afecta modul în care îi percepem aroma.

Acest lucru a devenit evident în 2013, când producătorul de ciocolată Cadbury s-a confruntat cu nemulțumirea publicului după ce a schimbat forma batoanelor Dairy Milk de la un format dreptunghiular la unul mai rotunjit. Mulți au afirmat că ciocolata avea un gust mai dulce, deși compania susținea că rețeta nu a fost modificată.

Conform unui studiu realizat de profesorul de psihologie Charles Spence, de la Universitatea Oxford (Anglia), acest lucru se explică prin modul în care creierul nostru asociază formele cu anumite gusturi.

„Se știe că oamenii asociază dulceața cu rotunjimea și amăreala cu unghiurile, așa că transformarea unui aliment tradițional dreptunghiular într-unul mai rotund ar putea modifica percepția gustului prin inducerea unei idei de dulceață în mintea consumatorului”, scrie Spence.

Așadar, dacă o felie de pepene ți se pare mai dulce decât dacă ai fi tăiat-o cubulețe, ar putea fi o chestiune de chimie, dar e posibil și ca creierul tău să fost influențat în mod subtil.

Vă recomandăm să citiți și:

6 motive pentru care oamenii iubesc filmele de groază

Îți spui că ești mai fericit decât ești? Nu te mai amăgi!

Vă simțiți blocat? Este timpul să vă simplificați modul de gândire

Sfatul unul psiholog pentru a depăși depresia sezonieră: Apreciați iarna pentru ceea ce este, fără să vă doriți să fie altfel

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un fost oficial de la Pentagon recunoaște că o fotografie cu un OZN din București este falsă
Un fost oficial de la Pentagon recunoaște că o fotografie cu un OZN din București este falsă
ANM anunță temperaturi anormale pentru luna noiembrie
ANM anunță temperaturi anormale pentru luna noiembrie
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR